Mi az ASMR?

Az ASMR egy érzés, illetve egy nagyon kellemes testi érzet, ami egy leginkább 'kielégültségként' meghatározható lelki érzéssel együtt terjed szét egyidejűleg a testben és a lélekben. Ha még sohasem érezted: nem tudhatod, mi az. Nem lehet kitalálni, nem lehet elképzelni, és nagyon nehéz elmagyarázni. Ha már érezted, csak nem tudtad, hogy így hívják: úgy jártál, mint én. 

Végre már legalább beszélnek róla, még ha nem is nagyon kutatják. Az érzések, érzetek nem igazán képezik a tudományos kutatások tárgyát, mivel a jobb agyféltekében keletkeznek, a tudomány módszerei pedig bal féltekések: analizálás, rendszerezés, validálás. Bal féltekés módszerekkel a jobb félteke ismeretanyaga megismerhetetlen. 

Az ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response - nem szeretném pont én magyarra fordítani) egy neurológiai jelenség, bizsergő vagy hullámzó érzet, amely többnyire a fejbőrön keletkezik. Az általam talált, erről szóló cikkekben a tarkó táját emelik ki, nekem a koronacsakrától szokott indulni, de indulhat máshonnan is, a test szinte bármelyik pontjából (egyik ismerősömnek a lábszárától szokott kezdődni). Nagyon erőteljes és katartikus érzés a szívcsakrától induló ASMR.

Lehet helyi, előfordul, hogy például a fejtől indulva csak a fejet, vagy a fejet és a mellkas felső részét érinti, de szerencsés esetben végighullámzik az egész testen.

Aki azt mondja, hogy az ASMR egyfajta "agyi kielégülés" vagy "agyi orgazmus" annak igaza van, habár meggyőződésem, hogy nem csak az agy tevékenysége. Bár hasonlít a valódi orgazmusra, jól megkülönböztethető tőle, semmilyen szexuális tartalom nem kötődik hozzá, "csak" euforikus gyönyörűség. Az utána bekövetkező végtelen nyugalom és teljes ellazultság állapota viszont megint csak az orgazmusra emlékeztet.

 

Nagyon sokféle inger ("trigger") kiválthatja, mindenkinél más-más. 

Példák:

Néhányan arról számoltak be, hogy ha a hajukat fésülgetik, babrálják, kiváltja az élményt.

Simogatás, masszírozás is. 

Sokféle hanghatás lehet kiváltója. Sokan esküsznek a suttogott beszédre, egész sor videó van már, amelyekben suttogást, vagy halk zörejeket hallani. A fehér zaj is remek ASMR kiváltó lehet: ennek a fogalomnak kétfajta jelentése ismert, az egyik parapszichológiai, ezzel mi most nem foglalkozunk, a másik hangtechnikai: amikor bármilyen hangmagasságú, hangszínű hangokat vesznek fel, az a lényeg, hogy egyforma erősségűek legyenek. Zörejek és természetes, halk hangok: lapozás, tárgyak kapargatása, tűzpattogás, vízcsobogás, tengerhullámzás, szélzúgás, lombsusogás, madárcsiripelés, vihar távoli hangjai és macskadorombolás hallgatása mind remek alkalom, hogy átélhessük az ASMR élményt. Hangtálak, tibeti gong szintén elősegítik.

Azt figyeltem meg, hogy azok a zenék, amelyeket 432 Hz-re hangoltak, ugyanígy kiválthatják az érzést. A 432 Hz-ről majd még bővebben írok, mert érdekes téma.

Egyes látványok: mutogatás, megnyugtató, hétköznapi cselekvések nézése, arc közeli szemlélése is előidézheti.

A személyes figyelem, ahol szintén közel kerül az arc, és egyes helyzetek, amikor biztonságban érezheti magát az ember: az otthon melege, idősebb rokonok megnyugtató jelenléte által is relaxálhat az ember annyira, hogy megjelenik az érzés.

Én légzéssel is ki tudom váltani: a pránalégzés, amiről ITT írtam, nagyon könnyen beindítja nálam az ASMR csodásan jóleső érzését.

Egyes drágakövek, ásványok testre helyezve vagy kézbe fogva nagy energiákat indíthatnak el, amiket az arra érzékenyek különböző energiaminőségekként érzékelhetnek, miközben átélik az ASMR-t.

A théta-elfogadás-egyensúly módszer (lásd ITT) alkalmazása során gyakran tapasztalok ASMR-t, sőt, úgy tekintem, hogy akkor történt meg az elfogadás, az egyensúlyba hozás vagy az egységbe hozás a módszer lépéseiben meghatározott módon, ha az ASMR által visszajelzést kapok.

Igazából, ha az ember kellően relaxált állapotban van, bármikor képes megjelenni és belülről végigsimogatni az ASMR.

 

"A ránk ható akusztikus és egyéb ingerek olyan rezgésszámokat változtathatnak meg bennünk, ami elindít egy másfajta önszabályozó rendszert" - mondta Szabó Gyöngyi pszichiáter az RTL Klub erről szóló adásában, és ez nagyon fontos megállapítás, bár általános. Hozzátenném, hogy mivel az ASMR egy nagyfrekvenciájú energiahullám, a rezgésszámunk magas frekvenciára változik az átélés következtében, ezért a változás magasrendű és lélekemelő lesz. Sokszori alkalmazása tartós, pozitív lelki fejlődést képes előidézni.

 

Az ASMR tanulható, begyakorolható - én is 50 évesen ismerkedtem meg vele, és azóta folyamatosan keresem a módokat, amik segítségével átélhetem. 

 

Ha egyszer életedben már volt szerencséd hozzá, mindig keresni fogod. Ellazult tudatállapot mindenképpen szükséges hozzá. Szorosan köthető a meditációhoz, egyrészt mert meditatív állapotban gyakrabban és könnyebben megjelenik, akár többször is egymás után, másrészt mert egyetlen ASMR hullám is képes meditatív állapotot teremteni. De nem lehet sürgetni, nem lehet erőltetni, nem lehet kikényszeríteni. Jön, amikor jön, szétárad a testben és a lélekben. Felold minden feszültséget, megszünteti az ellenállást. Megteremti a belső békét, egészségesen tart, gyógyít és feltölt energiával. Megszünteti a félelmet és végtelen harmóniát teremt.

 

Ha már átélted életedben ezt a csodás érzést, várom a beszámolódat akár itt, akár a Facebook Meditációk csoportjában.  Ha még nem: rajta, tapasztalj.

 

Ara Rauch

 

Kapcsolódó infók máshonnan: 

http://asmr.hu/

http://rtl.hu/rtlklub/fokusz/asmr-a-joleso-borzongas-nyomaban

ASMR videók:

https://www.youtube.com/channel/UCoXQCYOw5--9PlQ74JVIEmw/videos

 

 

 

 

0
0
0
s2sdefault
Regisztrálva és belépve írhatsz és olvashatsz hozzászólásokat.

 

Webshop kosár

A kosár üres

Bejelentkezés

Ara Rauch oldala

Vihetsz és megoszthatsz tartalmakat az oldalról, az eredeti forrás feltüntetésével.

Az oldalon minden tartalom szabadon elérhető regisztráció nélkül is. Ha hozzá szeretnél szólni a cikkekhez, azt regisztrálva és belépve teheted meg. Ha pedig értesítést kérsz a frissítésekről és programokról, akkor arra kérlek, hogy iratkozz fel a hírlevélre.
A honlap folyamatosan frissül.
ÉREZD JÓL MAGAD!

 

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozók havonta változó kedvezményeket kaphatnak a könyvek és a programok árából.

Ha fel szeretnél iratkozni a hírlevelemre, küldj egy "Hírlevél" tárgyú üzenetet itt:

 Üzenetküldés

Facebook

Statisztika

Mai nap3
Tegnap133
Összesen860638
Indult 2013.07.01. CoalaWeb

Hozzászólások

Vendég (hosting)
Álmaitok üzenete itt: Cikk
Vendég (hosting)
Vendég (hosting)
Vendég (hosting)
Feloldott pecsét itt: Cikk
Vendég (hosting)
Pecsét a karodon itt: Cikk