Meditáció és relaxáció kezdőknek, 2. rész

Ha már tökéletesen el tudod lazítani a testedet (az izomlazítást leíró gyakorlatsor ITT található), akkor jöhet az autogén tréning második lépése: a vérkeringés élénkítése, intenzitásának fokozása. Megpróbálhatod az izomlazítás nélkül is a vérkeringés gyakorlatát, de hasznosabb, ha a szerint a metódus szerint haladsz, ami már kipróbált, és biztos, hogy működik.

 

Ez azoknak is hasznos, akiknek magas, azoknak is, akiknek alacsony, sőt azoknak is, akiknek normál értékű a vérnyomásuk. Ugyanis rendezi, kiegyenlíti a vérnyomást, biztosítja a megfelelő vérellátást a test minden területén. Beindítja az egyenletes véráramlást és nyirokáramlást, ezzel együtt az energia is eljuthat a tested minden részébe, és ha megengeded neki, feloldhat blokkokat, zárlatokat, kitisztíthat betegségtünetet mutató szerveket is.

A meleg érzetének felélénkítése a tűz, az élet, a lelkesedés, a szenvedély energiáját hozza működésbe: a test és a lélek erőre kap, feltöltődik, megelevenedik.

Ha valamilyen keringési betegséged van, akkor jobb, ha figyeled a tested jelzéseit, és ha kellemetlen tüneteket veszel észre, inkább hagyd abba a gyakorlást, és zuhanyozz le hűvös vízzel. Aztán másnap újra megpróbálhatod.

Ne akarj rohamos és azonnali változást, haladj inkább apró lépésekben. Légy óvatos. Mindig légy óvatos az olyan módszerekkel, amelyek az energiaszintet növelik, mint amilyen ez is. A test anyagból van, sűrű, nehezen mozdul: időt kell hagyni neki arra, hogy felzárkózzon a gyorsabb szellemi-lelki változásokhoz. Ha lépésről lépésre hozol létre magadban csekélynek tűnő, de folyamatos módosításokat, előbbre jutsz.

Kihagyhatod ezt a második fázist, és folytathatod a légzéssel, bár persze úgy lenne a tökéletes, ha végigvinnéd a gyakorlatsort.

 

2. gyakorlat: a vérkeringés élénkítése – éleszd fel a tüzedet!

 

A gyakorlat során meleggé válnak a végtagjaink, majd a testünk. Itt ez a cél. 

Esetleg elképzelheted, ha az segít, hogy a nap sugarai vagy egy forró kályha melegíti a bőrödet, de igazából jobb, ha nem képzelsz semmit, hanem megengeded magadnak, hogy megtapasztald: ahogy a véráramlás fokozódik, erősödik, úgy melegszik fel a tested. Amúgy én nem vagyok híve a meditációban a vizualizálásnak és az elképzelésnek (a hipnózisnak meg különösképpen nem), mert illúzióképeket teremt, és nem engedi, hogy a valóságot tapasztald meg. 

 

1. hét: a jobb karom felmelegszik. A jobb karom meleg.

(Vagy mondhatod így is: a jobb karom felmelegedik. A jobb karom meleg – ahogy neked kellemesebb kiejteni.) Ezt a két mondatot mondogasd magadnak (némán, gondolatban) ugyanúgy a kilégzés ütemében, mint az első gyakorlatnál. Azért kilégzéskor, mert ilyenkor automatikusan ellazulnak az izmok, míg a belégzéskor mindig van egy kis izomtónus, hiszen a belégzéskor dolgozniuk kell az izmoknak: kitágítják a tüdőt.

 

Ha jól megy a gyakorlás, most már nem szükséges minden fázist egy hétig gyakorolni, annyi napig dolgozz egy-egy testrészeden, amíg azt nem érzed, hogy gyorsan és könnyedén átmelegszik. Én mindenesetre egyhetes terminusokat adtam meg, mert így áttekinthetőbb.

Fel is forrósodhat a tested, le is izzadhatsz, de ez nem baj, és nem mindenkinél történik ez meg. Általában egy nagyon kellemes meleg és áramlásérzet szokta eltölteni a legtöbb ember testét.

 

2. hét: a jobb karom felmelegszik. A jobb karom meleg. 

Ezt most csak addig mondd, amíg a melegség első jelei jelentkeznek, majd rátérhetsz a következőre:

A bal karom felmelegszik. A bal karom meleg.

 

3. hét: a jobb karom felmelegszik. A jobb karom meleg.

Kétszer-háromszor mondd, majd:

A bal karom felmelegszik. A bal karom meleg.

Ezt is kétszer-háromszor mondd, majd: 
Mindkét karom felmelegszik. Mindkét karom meleg.

 

4. hét: ha szükségesnek érzed, még egyszer mondhatod külön a jobb, külön a bal kart, de anélkül is mondhatod:

Mindkét karom felmelegszik. Mindkét karom meleg.

Majd:

A jobb lábam felmelegszik. A jobb lábam meleg.

 

5. hét: Mindkét karom felmelegszik. Mindkét karom meleg.
Majd:

A jobb lábam felmelegszik. A jobb lábam meleg.

Majd:

A bal lábam felmelegszik. A bal lábam meleg.

Majd: 
Mindkét lábam felmelegszik. Mindkét lábam meleg.  


6. hét: Mindkét karom felmelegszik. Mindkét karom meleg.
Majd: 
Mindkét lábam felmelegszik. Mindkét lábam meleg. 
Majd:

Az egész testem felmelegszik. Az egész testem meleg.

 

Ezután következik a légzés gyakorlása, ezt majd a következő cikkben írom le:

Meditáció és relaxáció kezdőknek, 3. rész

Örülnék, ha megosztanád velem, ha gyakorolsz, milyen tapasztalatokat szereztél. Akár itt a honlapon hozzászólásban (ehhez regisztrálnod kell) akár a Facebookon a Meditációk csoportban.

 

 

Ara Rauch

 

Kép: KeDO mandalatervei, amelyeket én színeztem ki :)

 

 

 

0
0
0
s2sdefault
Regisztrálva és belépve írhatsz és olvashatsz hozzászólásokat.

 

Webshop kosár

A kosár üres

Bejelentkezés

Ara Rauch oldala

Vihetsz és megoszthatsz tartalmakat az oldalról, az eredeti forrás feltüntetésével.

Az oldalon minden tartalom szabadon elérhető regisztráció nélkül is. Ha hozzá szeretnél szólni a cikkekhez, azt regisztrálva és belépve teheted meg. Ha pedig értesítést kérsz a frissítésekről és programokról, akkor arra kérlek, hogy iratkozz fel a hírlevélre.
A honlap folyamatosan frissül.
ÉREZD JÓL MAGAD!

 

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozók havonta változó kedvezményeket kaphatnak a könyvek és a programok árából.

Ha fel szeretnél iratkozni a hírlevelemre, küldj egy "Hírlevél" tárgyú üzenetet itt:

 Üzenetküldés

Facebook

Statisztika

Mai nap5
Tegnap123
Összesen853680
Indult 2013.07.01. CoalaWeb

Hozzászólások

Vendég (hosting)
Álmaitok üzenete itt: Cikk
Vendég (hosting)
Vendég (hosting)
Vendég (hosting)
Feloldott pecsét itt: Cikk
Vendég (hosting)
Pecsét a karodon itt: Cikk