Önbizalom, önbecsülés, önhittség

Önbizalom és önbecsülés: nem ugyanazt jelenti a két fogalom. Az önbecsülés a múltra vonatkozik: becsülöm (értékelem, elismerem, tisztelem, nagyra tartom) magam mindazért, amit már létrehoztam. Az önbizalom a jövőre: bízom a saját erőmben, a képességeimben, hogy meg tudom valósítani mindazt, ami a szándékom. 

Az önbizalom alapja az önbecsülés: akkor van önbizalmam a jövőre tekintve, ha most, a jelenben becsülöm magad mindazért, amit a múltban létrehoztam.

Az önbizalmat is, az önbecsülést is nagyon nehéz átélni a mai világban. Az iskolarendszerünk nem ezek fejlesztésére, hanem a hibák kiemelésére koncentrál, olyan hatványozottan, hogy már az óvodás gyerekek sem mernek hibát elkövetni, mert félnek a büntetéstől. Inkább hozzá se fognak a feladathoz, azt mondják: nem tudom (saját tapasztalat a logopédusi munkámban). A szülők pedig kétféleképpen viszonyulnak a gyerekeikhez: vagy elvárják a folyamatos, kiváló teljesítményt és büntetik a hibázásaikat, vagy dicsérik őket teljesítmény nélkül is. Egyik hozzáállás sem az egészséges önbecsülés alapjait rakja le: vagy a bűntudat és szorongás a jellemző, vagy az ego egyre nagyobbra fúvódása. 

Az önbizalomtól sokan azért félnek, és azért becsülik le, mert összetévesztik az önhittséggel, ami a beképzeltség szinonimája. Az önbizalom és az önhittség között kb. ugyanakkora különbség van, mint a bizalom és a hit között. A hitről és a bizalomról már írtam egyszer egy cikket, hadd ne meséljem el még egyszer, ITT olvashatod (Hit vagy bizalom?).

Az önbizalom belülről fakad, és a már elért és létrehozott, valós teljesítmény az alapja, az önhittség pedig alap nélküli légvár: elhiszünk magunkról valamit, ami nem úgy van, beképzelünk valamit, amitől jobbnak, szebbnek, különlegesebbnek gondoljuk magunkat, miközben elfojtjuk, megtagadjuk a mindenkiben ott rejtőző negatív tulajdonságokat.

Az önbizalomhoz bátorság szükséges, az önhittséghez büszkeség. Ehhez a két fogalomhoz is szükséges némi magyarázat. A bátorság egy pozitív érzelem, a félelemmel való szembenézést jelenti. Nem a félelem legyőzését, nem a küzdelmet, hanem a küzdelem lehetőségének a felvállalását, bármi is legyen a kimenetele. Erő van benne, határozottság és elszántság. Ezzel szemben a büszkeség negatív érzelem, Dr. David R. Hawkins Tudattérképének besorolása szerint. Hawkins az Erő kontra erő c. könyvében mondja: "A 175-ös értékű büszkeség energiája már elegendő ahhoz, hogy működésben tartsa az Egyesült Államok tengerészgyalogságát. Ez az a szint, amelynek elérésére az emberek többsége ma törekszik. Az embereket - e szintet elérve - olyan pozitív érzések töltik el, amelyek már éles ellentétben állnak az alacsonyabb energiaszinteken tapasztaltakkal."

Büszke lehetsz magadra is, másvalakire is, tehát egy önmagadon kívül eső dologra. Most hasonlítsd ezt össze a következő kifejezéssel: bátor vagyok magamra. Vagy bátor vagyok rád. Ugye, hogy értelmetlen? Azért értelmetlen, mert a bátorság csak belülről fakadhat, egy bentről kifelé irányuló energia, tőlem függ, én irányítom. A büszkeség pedig mindig külső személyt, eseményt, dolgot határoz meg, nem igazán függ tőlem, nem én teremtettem, akkor sem, ha magamra vagyok büszke. A büszkeségben sok esetben benne rejlik másvalaki lebecsülése, akire viszont nem lehetünk büszkék.

Kérlek, ne kezdj el hinni magadban! A hitet én nagyon veszélyes dolognak tartom, és most nem csak a vallásos hitre gondolok. A hitnek ugyanis óriási illúzióteremtő ereje van, erre találtuk ki: eltávolít attól, ami megélhető lenne, ha nem hinnénk benne, hanem megengednénk magunknak, hogy megélhessük. (Spirituális illúziók: a hit)  Engedd meg magadnak inkább a tapasztalataidon alapuló tudást, a valós önbecsülést, ami szilárd alapot teremt az önbizalomnak.

 

Hogyan erősíthetjük az önbecsülést?

Keresd meg  a múltadban mindazt, amiért becsülheted magad. Biztos, hogy valamilyen értéket létrehoztál már, akár felnőtt vagy, akár gyerek. Egy a fontos: megtörtént eset legyen, ne képzeletbeli.

Lehet, hogy alkottál valamit, ha művészlélek vagy.

Lehet, hogy megoldottál valamilyen problémás feladatot, ha racionális beállítottságú vagy.

Lehet, hogy valamilyen testi teljesítményre vagy képes: sportolsz, vagy imádsz táncolni.

Lehet, hogy istenien tudsz főzni, vagy gyönyörűen tudsz takarítani.

Lehet, hogy bátran nekimentél egy veszélyes vagy félelmetes helyzetnek.

Lehet, hogy kitartottál egy emberpróbáló feladatban.

Lehet, hogy kiléptél egy szorongató helyzetből, s így már képes voltál új utakat keresni.

Lehet, hogy vigaszt nyújtottál valakinek, aki szomorú volt.

Lehet, hogy reményt adtál valakinek, aki kétségbeesett helyzetben volt. 

Sok lehetőség van, sok érték, amit mind te teremtettél, csak lehet, hogy mostanáig nem tartottad értéknek, pedig az: amit te hoztál létre önmagadból, az mind pótolhatatlan érték az Univerzum számára.

Egy olyan gyakorlat következik, amit többféle formában már olvastam máshol, és kissé átalakítottam: sorolj fel magadról 3 pozitív dolgot, amiért becsülheted magad, írd is le. Olvasd fel magadnak hangosan! Mivel ezek megélt, valós élethelyzetek, emlékszel rájuk. Éld át az önmagad iránti nagyrabecsülést és tiszteletet minden egyes felsorolt emlékkel kapcsolatban! Minél mélyebben és intenzívebben éled át, annál hatékonyabb a gyakorlat, de ne csüggedj, ha első nap ez még nehézséget okoz.

A következő nap megint sorolj fel hármat, írd le! Megint olvasd fel hangosan mindet. Éld át a megbecsülést, a tiszteletet és az elismerést mindegyiknél külön-külön!

Ezt folytasd legalább egy hétig minden nap. Ismételhetsz is közben: az előző napok alatt megtalált értékeket újból emlékezetedbe idézheted, mindig a hozzájuk tartozó felemelő érzésekkel együtt. Egy hét múlva nézz magadba: változott-e az önbecsülésem? Képes vagyok-e most önbizalommal tekinteni a jövőbe? 

A válasz csak tőled függ.

 

Ara Rauch

Kép 1 és 2: internet, kép 3: Richard George Davis

 

 

0
0
0
s2sdefault
Regisztrálva és belépve írhatsz és olvashatsz hozzászólásokat.
Powered by Komento