Théta hullám: a tudatosság állapota

A théta-elfogadás-egyensúly módszer (ami nem tévesztendő össze a thetahealinggel) nevének első szava théta. Mégpedig azért, mert a théta agyhullámot aktiváljuk, ezen a frekvencián tartózkodunk.

Az agy, amikor különböző feladatokat végez, különböző agyhullámokat bocsát ki. (Az erről szóló cikk ITT olvasható.) Az éber figyelem, a beszéd, a gondolkodás során béta, relaxációban alfa, mélyalváskor delta hullámokat mérhetünk a fejre helyezett EEG készüléken. A théta a mélymeditáció állapota, az alváshoz nagyon közeli állapot, amikor már majdnem elalszunk, de még az innenső parton tartjuk magunkat.

A théta állapot elérését és folyamatos fenntartását meg lehet tanulni. Beszélgetni, terápiát tartani is lehet thétában. 

Ez úgy lehetséges, hogy igaz ugyan, hogy amikor beszélünk, a beszédközpontnak és néhány érintett agyi területnek bétában kell lennie, de az agy, mondjuk úgy, dominánsan, tehát nagyobb területen thétában van.

A théta állapotot érezni, érzékelni lehet. Mivel általában nem tudjuk EEG készülékkel ellenőrizni, hogy valójában thétában vagyunk-e, az érzés a támpontunk, amit a théta-elfogadás-egyensúly tanfolyamon megtanulunk beazonosítani.

Volt, aki olyan élményről számolt be, mintha bukósisak lenne a fején, volt, aki azt mondta, úgy érzi, mintha leszedáltam volna. Érezhetsz tágulást vagy lebegést, bizsergést, hideget vagy meleget a test bármely pontján. Nekem egy lágy, de erőteljes energiahullám áramlik lefelé a koronacsakrámtól: néha a szívemig, néha végig az egész testemben. Mindenképpen egy ellazult, megnyugtató, kellemes, felemelő érzés. 

Ezeket lehet egyszerre, egymás után, vagy csak egyiket vagy másikat érzékelni, ez egyéni dolog. Tehát ha ezek közül bármelyiket érzed, akkor kaptál egy testi visszajelzést arról, hogy jó úton haladsz. 

De van ennél fontosabb visszajelzés is, kettő is. Ezek az én tapasztalatom szerint sokkal jelentősebbek, mint a testi érzetek.  Az egyik, hogy lelkileg egy nagyon békés, szeretetteli, elfogadó állapotban érzed magad. Ezek teremtő érzelmek, és nagyon pozitív dolgokat tudunk teremteni általuk. Ilyenkor az elme örökösen karattyoló kis hangja elnémul, könnyedén meglátjuk az összefüggéseket, a feltett kérdéseinkre maguktól ott vannak a válaszok, nem kell gondolkodni rajtuk. 

A másik visszajelzést később kapjuk: amit théta állapotban teremtünk, az megvalósul. Tehát a fizikai világban fog történni valamilyen esemény, ami azt mutatja meg, hogy valóban théta állapotban voltunk, és a teremtésünk működik. 

A théta hullám a mélymeditáció állapota. Ha thétában teremtünk, az azonnali eredményt hoz. Mégpedig azért, mert kapcsolatba lépünk a belső Forrásunkkal, s ilyenkor az egós kis vágyak és akaratok mintha elszálltak volna, jelentéktelenné válnak. Viszont a lényeges dolgok: Önmagunk szándékai világossá válnak, és képessé válunk vele összhangban teremteni.

A théta a tudatosság állapota. Nem akkor vagyunk tudatosak, amikor az elménket megfeszítve gondolkozunk, hanem amikor szabadon áramlunk. Ilyenkor tudjuk, hogy rábízhatjuk magunkat a felső vezettetésünkre: egyszerűen, könnyen és tisztán átjön minden információ, hiszen közvetlenül kapcsolódunk a forrásunkhoz. Nem kell gondolkodni, hiszen minden kérdésünkre ott van a nyilvánvaló válasz, sőt, még kérdezni sem kell. A tudatunk kitágul, kiterjed, könnyedén átlátjuk az összefüggéseket, megvilágosodnak az addig felfedezetlen, ezért láthatatlan mozzanatok, felismerjük a megoldásokat. Eltölt a békesség és a szeretet.

 

Ez a théta. Ez a tudatosság.

A legközelebbi théta-elfogadás-egyensúly tanfolyam és előadás időpontja: ITT

 

Ara Rauch

 

 

0
0
0
s2sdefault
Regisztrálva és belépve írhatsz és olvashatsz hozzászólásokat.
Powered by Komento