Meditáció és relaxáció kezdőknek, 3. rész

Itt az 1. rész, a test ellazítása

Meditáció és relaxáció kezdőknek, 1. rész ITT olvasható

Itt a 2. rész, a vérkeringés élénkítése

Meditáció és relaxáció kezdőknek, 2. rész ITT olvasható

 

3. Légzés

Mindenki tud lélegezni, ugye? Hát, nem teljesen így van.  Az a stresszes, pihegő, felszínes légzés, amit sok emberen megfigyeltem, legtöbbször nem elegendő az optimális oxigénellátás biztosításához.

Mielőtt továbbmennénk, megkérlek, végezz el egy egyszerű tesztet. Ehhez feküdj a hátadra (más póz, ülés vagy állás nem ad bizonyító erejű eredményt) és tedd az egyik tenyeredet a mellkasodra, a szív magasságába, a másikat pedig a gyomor vagy a köldök tájékára. Hogy még biztosabb legyél, tehetsz egy-egy jó vaskos könyvet, mondjuk szótárt mindkét helyre a testedre, és a könyvek tetejére helyezd a tenyered. Most lazíts, majd végezz néhány jó nagy belégzést-kilégzést.

Melyik kezed emelkedett meg? Amelyik a mellkasodon, vagy amelyik a hasadon volt?

Megvan?

 

Bővebben: Meditáció és relaxáció kezdőknek, 3. rész

0
0
0
s2sdefault
Hozzászólás (0) Találatok: 12993

Meditáció és relaxáció kezdőknek, 2. rész

Ha már tökéletesen el tudod lazítani a testedet (az izomlazítást leíró gyakorlatsor ITT található), akkor jöhet az autogén tréning második lépése: a vérkeringés élénkítése, intenzitásának fokozása. Megpróbálhatod az izomlazítás nélkül is a vérkeringés gyakorlatát, de hasznosabb, ha a szerint a metódus szerint haladsz, ami már kipróbált, és biztos, hogy működik.

 

Ez azoknak is hasznos, akiknek magas, azoknak is, akiknek alacsony, sőt azoknak is, akiknek normál értékű a vérnyomásuk. Ugyanis rendezi, kiegyenlíti a vérnyomást, biztosítja a megfelelő vérellátást a test minden területén. Beindítja az egyenletes véráramlást és nyirokáramlást, ezzel együtt az energia is eljuthat a tested minden részébe, és ha megengeded neki, feloldhat blokkokat, zárlatokat, kitisztíthat betegségtünetet mutató szerveket is.

A meleg érzetének felélénkítése a tűz, az élet, a lelkesedés, a szenvedély energiáját hozza működésbe: a test és a lélek erőre kap, feltöltődik, megelevenedik.

 

Bővebben: Meditáció és relaxáció kezdőknek, 2. rész

0
0
0
s2sdefault
Hozzászólás (0) Találatok: 9481

Meditáció és relaxáció kezdőknek, 1. rész

Mostanában többen is intéztek hozzám ilyen kérdést: érdekel a meditáció, szeretnék meditálni, de hogyan fogjak hozzá, amikor még sohasem csináltam? Főként nekik írom ezt a sorozatot.

Valamikor az ős- és hőskorban, vagy negyven évvel ezelőtt, vásároltam egy könyvet. Bagdy Emőke írta Koronkai Bertalannal, a címe: Relaxációs módszerek. Pontosan leírta az autogén tréning, a progresszív relaxáció és a pszichotonikus áthangolás alapmódszereit. 

A könyvem azóta régen elveszett (nyilván kölcsönadtam valakinek örökbe) ámde az autogén tréninget akkoriban alaposan begyakoroltam belőle, majd utána egy csoportba is jártam, ahol ugyanezt tanultuk pszichológus vezetésével. Később a logopédusi szakmámban is fel tudtam használni a tanultakat, főként kamasz és felnőtt dadogók terápiájánál. Nagyon hasznos volt számomra, hogy előzőleg én elsajátítottam a módszert, s így tudtam nekik segíteni az esetleges problémás helyzeteknél. 

 

Bővebben: Meditáció és relaxáció kezdőknek, 1. rész

0
0
0
s2sdefault
Hozzászólás (0) Találatok: 14555

Hogyan készülnek a meditációink?

Eddig négy olyan zenés, vezetett meditációt készítettünk Láng Szilárddal közösen, amelyek elérhetők a youtube-on és a honlapomon. Szilárd írja a zenét, én a szöveget. 

Az első közös munkánk az Én vagyok volt. Úgy született, hogy először is megállapítottam: azokat a vezetett meditációkat, amiket ismerek, nem szeretem hallgatni, többnyire csak éppen belefülelek, és máris kijelenthetem: ez nem az, amire vágyom. Viszont én magamban gyakran meditálok, különböző témákat dolgozok fel egy-egy meditációmban, és azt gondoltam, ezeket érdemes lenne összefoglalni és közzétenni. Zenével együtt képzeltem el a születendő meditációt, de ehhez szükségem volt egy olyan zenére, ami alátámasztja a tartalmat. Az eszembe se jutott, hogy egy meglévő zenét használjak fel, mindenképpen olyat szerettem volna, ami együtt készül a szöveges résszel. 

 

Bővebben: Hogyan készülnek a meditációink?

0
0
0
s2sdefault
Hozzászólás (0) Találatok: 5518

Mi az ASMR?

Az ASMR egy érzés, illetve egy nagyon kellemes testi érzet, ami egy leginkább 'kielégültségként' meghatározható lelki érzéssel együtt terjed szét egyidejűleg a testben és a lélekben. Ha még sohasem érezted: nem tudhatod, mi az. Nem lehet kitalálni, nem lehet elképzelni, és nagyon nehéz elmagyarázni. Ha már érezted, csak nem tudtad, hogy így hívják: úgy jártál, mint én. 

Végre már legalább beszélnek róla, még ha nem is nagyon kutatják. Az érzések, érzetek nem igazán képezik a tudományos kutatások tárgyát, mivel a jobb agyféltekében keletkeznek, a tudomány módszerei pedig bal féltekések: analizálás, rendszerezés, validálás. Bal féltekés módszerekkel a jobb félteke ismeretanyaga megismerhetetlen. 

Az ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response - nem szeretném pont én magyarra fordítani) egy neurológiai jelenség, bizsergő vagy hullámzó érzet, amely többnyire a fejbőrön keletkezik. Az általam talált, erről szóló cikkekben a tarkó táját emelik ki, nekem a koronacsakrától szokott indulni, de indulhat máshonnan is, a test szinte bármelyik pontjából (egyik ismerősömnek a lábszárától szokott kezdődni). Nagyon erőteljes és katartikus érzés a szívcsakrától induló ASMR.

 

Bővebben: Mi az ASMR?

0
0
0
s2sdefault
Hozzászólás (1) Találatok: 19574

Meditáció pránalégzéssel

Saját tapasztalat következik.
 
Nekem nagyon bevált a pránalégzés, este mindig végzem, reggel pedig akkor, ha nem kell korán kelni. A technika leírásához ismerni kell a csakrák helyét, legalább a korona- és gyökércsakrát. Ezt a két energiaközpontunkat egy cső köti össze, nagyjából olyan átmérőjű, mint a porszívó csöve. Végighalad fentről a fejen és a nyakon keresztül, a gerinc előtt, ki a gyökércsakrán. Az összes többi csakra is belecsatlakozik. Az energia - jó esetben - minden irányba képes áramlani benne, ám a legtöbb embernél torzulások, torlaszok, blokkok képződnek a negatív érzelmek és gondolatok következtében. 
 

 

Bővebben: Meditáció pránalégzéssel

0
0
0
s2sdefault
Hozzászólás (1) Találatok: 19821

Meditációk

Indítottam a Facebookon egy csoportot Meditációk címmel. Itt bárki közzétehet meditációkat, meditációs zenéket vagy frekvenciákat, hanghatásokat. Lehet közös meditációt hirdetni. Hozhatsz írásokat, videókat a meditáció témájában, beszélgethetsz. Megoszthatod saját meditációs élményeidet, kipróbált technikáidat. A csoportba bárki jelentkezhet, aki érdeklődik önmaga belső útjai iránt. A csoport ITT található.

 

 

Bővebben: Meditációk

0
0
0
s2sdefault
Hozzászólás (0) Találatok: 15490

Webshop kosár

A kosár üres

Bejelentkezés

Ara Rauch oldala

Vihetsz és megoszthatsz tartalmakat az oldalról, az eredeti forrás feltüntetésével.

Az oldalon minden tartalom szabadon elérhető regisztráció nélkül is. Ha hozzá szeretnél szólni a cikkekhez, azt regisztrálva és belépve teheted meg. Ha pedig értesítést kérsz a frissítésekről és programokról, akkor arra kérlek, hogy iratkozz fel a hírlevélre.
A honlap folyamatosan frissül.
ÉREZD JÓL MAGAD!

 

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozók havonta változó kedvezményeket kaphatnak a könyvek és a programok árából.

Ha fel szeretnél iratkozni a hírlevelemre, küldj egy "Hírlevél" tárgyú üzenetet itt:

 Üzenetküldés

Facebook

Statisztika

Mai nap6
Tegnap205
Összesen942079
Indult 2013.07.01. CoalaWeb

Hozzászólások

Vendég (hosting)
Álmaitok üzenete itt: Cikk
Vendég (hosting)
Vendég (hosting)
Vendég (hosting)
Feloldott pecsét itt: Cikk
Vendég (hosting)
Pecsét a karodon itt: Cikk